2015. október 14., szerda

Capitulatus, avagy az emberi agy

Az agy a létezésünkhöz nélkülözhetetlen szervünk. Egy szuperintelligens számítógép, aminek köszönhetően nem fejjel lefelé látjuk a környezetünket, tudunk beszélni, és járni, meg egyéb más fontos teendők elvégzésére is képesek vagyunk.
Az agy néha furcsa dolgokat produkál. Például, hogy halálosan zavar, ha nincs valakinek normálisan lehajtva a gallérja, és felkelek álmomban hajnali kettőkor fogat mosni.
Egy tanulmány szerint a férfiak és a nők eme meghatározó része teljesen máshogy van beprogramozva. Mintha az egyikben Ubuntu operációsrendszer, a másikban meg Windows8 futna.
A férfiak agya például meglehetősen egyszerűen működik: úgy kell őket elképzelni, mintha mindenre lenne egy kis dobozuk, amit hol elővesznek, kinyitnak, használnak, eltesznek és alkalom adtán el is felejtenek. Ezeknek a dobozoknak a témái nem függnek össze, nincs köztük kapcsolat, soha nem is volt, és nem is lesz. Akkor is meg akarnak venni egy négymilliárd forintos autót, ha az ugyanannyit tud, mint a háromszázezres, és nincs felesleges négymilliárdjuk.
A nők agyát azonban úgy kell elképzelni, mint egy kört. Minden mindennel összefügg, és amihez egy nő még érzelmet is kapcsol, azt egy életre megjegyzi. Erre bizonyíték egy osztálytársam egy történelmi fogalomhoz fűzött kérdése:
-      A „kapitulációt”* k-val, vagy c-vel kell írni?
-      K-val.
-      Jó, mert a „capitulatust”** meg c-vel.
Mint mondtam, minden mindennel összefügg.
Tehát, a nő legtöbbször mindenre emlékszik, még arra is, hogy két hete, este 19 óra 34 perckor keresztbe raktad rá a nyitott vajas dobozra a kést, és ezért utál, mert nem fért hozzá…
Az egyik kedvenc részem ebből a tanulmányból a férfiak „semmi” nevű dobozáról szól. Azaz, ha egy pasitól megkérdezed, mire gondol, és azt válaszolja, hogy „semmire”, akkor tényleg a semmire gondol. Egy nő képtelen erre. Valahányszor csak megpróbálok semmire sem gondolni, mindig az sül ki belőle, hogy azon gondolkozom, hogy éppen semmire sem gondolok, és ez rémesen unalmas tevékenység.
Tehát szövevényes összefüggéseim kavarcából arra a következtetésre jutottam, hogy a legnagyobbak, mint Edgar Allan Poe, Einstein, Goethe, Mozart, Velazquez, vagy Newton mind női aggyal rendelkeztek…

*kapituláció: feltétel nélküli megadás (Magyarország az I. világháború végén kapitulál)
**capitulatus: J.K. Rowling Harry Potter sorozatában szereplő varázsige, lefegyverzőbűbáj, melynek magyar megfelelője egyébként pont a kapituláció (fegyverletétel, megadás) szóból ered…





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése